Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019

Κατά τον 19ο αιώνα, κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πόλεις όπως το Αίγιο, η Πάτρα, o Πύργος, η Ζάκυνθος και η Καλαμάτα αποχαιρετούσαν τα πρώτα καράβια με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης σταφίδας, τα περίφημα Πριμαρόλια. Τα πλοία αναχωρούσαν μέσα σε μουσικές και γιορτές για τα λιμάνια της Ευρώπης, Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Οδησσό, για τις αγορές που αδημονούσαν για το πολύτιμο προϊόν. Επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος.
Ο νέος θεσμός «Πριμαρόλια – Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» στην παραλία Αιγίου ξεκινά από φέτος τον εορτασμό και την ανάδειξη της σημαντικότητας των παλιών Πριμαρολίων, της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας καθώς και της εγγραφής της από το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με αφορμή και έμπνευση από την τοπική μαύρη σταφίδα ΠΟΠ Βοστίτσα Αιγιαλείας, το φεστιβάλ περιλαμβάνει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Έλα στον κήπο μου» με συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία καθώς και διάφορες καλλιτεχνικές και ενημερωτικές δράσεις.

Οι εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο του Αιγίου, στο εμβληματικό διατηρητέο κτήριο σταφιδαποθήκης του 1900, ιδιοκτησίας Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη. Στόχος είναι η θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων σε ένα κεντρικό ετήσιο φεστιβάλ, η υλοποίηση δράσεων όλον τον χρόνο και η ανάπτυξη διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικής δικτύωσης με τις πόλεις-λιμάνια της μαύρης σταφίδας.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια τελεί υπό την:

  • Αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Υποστήριξη του Central Saint Martins College – University of the Arts London
  • Ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική αιγίδα του InArts – Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • Υποστήριξη του προγράμματος LEADER/CLLD (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και της διατοπικής συνεργασίας των Αναπτυξιακών εταιρειών των περιοχών της μαύρης σταφίδας: Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά.

Έλα στον κήπο μου

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης, δανειζόμενη τον τίτλο της από την ποίηση της Emily Dickinson, εστιάζει στη μεταφορική έννοια του κήπου, ιδωμένο ως μέρος συνάντησης και συνάθροισης αισθήσεων, συστατικών, αντικειμένων, ιδεών – ένα συμπυκνωμένο μέρος ύλης και νοήματος, παρελθόντος και μέλλοντος. Οκτώ Έλληνες και Βρετανοί καλλιτέχνες προσεγγίζουν διεπιστημονικά και συνδιαλλέγονται διακαλλιτεχνικά με την τοποθεσία, με προϋπάρχοντα και κυρίως νέα, site specific έργα.

Εκδηλώσεις και συναυλίες

Πρόγραμμα υπό διαμόρφωση.

Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.