Φεστιβάλ Πριμαρόλια

Μια αφορμή. Ένα ξεκίνημα. Ένα νέο ταξίδι.

Φόρος τιμής στον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας.
Παιχνίδι μνήμης και τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, συνεργασίας και δικτύωσης, γεύσης και διατροφής.
Αφορμή και έμπνευση δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η αφορμή

Κατά τον 19ο αιώνα, κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πόλεις όπως το Αίγιο, η Πάτρα, o Πύργος, η Ζάκυνθος και η Καλαμάτα αποχαιρετούσαν τα πρώτα καράβια με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης σταφίδας, τα περίφημα Πριμαρόλια. Τα πλοία αναχωρούσαν μέσα σε μουσικές και γιορτές για τα λιμάνια της Ευρώπης, Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Οδησσό, για τις αγορές που αδημονούσαν για το πολύτιμο προϊόν. Επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος.

Ο θεσμός

Ο νέος θεσμός «Πριμαρόλια – Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» στην παραλία Αιγίου ξεκινά από το φθινόπωρο του 2019 τον εορτασμό και την ανάδειξη της σημαντικότητας των παλιών Πριμαρολίων, της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας καθώς και της εγγραφής της από το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με αφορμή και έμπνευση από την τοπική μαύρη σταφίδα ΠΟΠ Βοστίτσα Αιγιαλείας, το φεστιβάλ θέλει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο καλλιτεχνικής, επιστημονικής και γαστρονομικής δημιουργίας, περιλαμβάνοντας διάφορες δράσεις πολιτισμού, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, καλλιτεχνικές δράσεις και συναυλίες, ενημερωτικές ημερίδες και επισκέψεις κ.ά.

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Αιγίου και, κυρίως, σε διατηρητέα κτήρια και σταφιδαποθήκες. Στόχος αρχικός είναι η θεσμοθέτηση των εκδηλώσεων σε ένα κεντρικό ετήσιο φεστιβάλ, η υλοποίηση δράσεων όλον τον χρόνο και η ανάπτυξη διεπιστημονικής και διακαλλιτεχνικής δικτύωσης με τις πόλεις-λιμάνια της μαύρης σταφίδας. Απώτερος στόχος είναι η εξάπλωση των εκδηλώσεων σε όλες τις περιοχές της σταφίδας, προσαρμοσμένες στην τοπική ιδιαιτερότητα και χαρακτήρα κάθε περιοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ | Πόσα ξέρεις για τη μαύρη σταφίδα;

Οι απαντήσεις σου θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερα τις δράσεις μας. Θα ήταν χαρά μας να το συμπληρώσεις.

Αιγίδα και υποστήριξη

Ευγενική παραχώρηση κτηρίου εκδηλώσεων

Χρυσοί χορηγοί

                

Χορηγοί – Υποστήριξη

                                                                               

Υποστήριξη

          

     

              

Επικοινωνία

Αποκλειστικός τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας

Μεγάλοι χορηγοί επικοινωνίας
                 

Χορηγός

Διοργάνωση