ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ATHENS DIGITAL ARTS FESTIVAL (ADAF)
ΕΡΓΑ NET ART, ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (AR), VIDEO ART
// παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου
// Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 11:00-13:30 και 18:00-21:30
ΕΡΓΑ WEB ART
(Τέχνη Διαδικτύου)
– Waking: Καλλιόπη Tim Brennan and Ilektra Maipa –
– When once the sky was blue Harshini Karvnaratne –
– Nexploria Gaël Tissot –
– Time slice transmitter Marco Doettlinger –
– Digital Amnesia Katerina Magarini –
ΕΡΓΑ ΕΡΓΑ AR
(Επαυξημένη Πραγματικότητα)
– Meta-Garden Leticia Almeida (Tanky) and Mathias Chumino (COBRA) –
– BIT.R.I.O.L. Leticia Almeida (Tanky) and Mathias Chumino (COBRA) –
ΕΡΓΑ VIDEO ART
(Βίντεο Τέχνη)
– Never needed saving from anything Giorgos Skoufos & Panos Kakoulidis, 12:25, Greece –
– Elements: A Walking Path Dora Siafla, 01:00, Greece –
– Proof Run – Shibuya Bar Incident Hernán Velit, 03:40, Guatemala –
– VULNUS c999, 04:12, Italy –
– PSAA (Post-Surveillance Alternative Atlas) JM Escalante, 04:38, Mexico –
– Power & Bytes Jerry Galle, 07:11, Belgium –
Επιμελητικά σημειώματα
Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο οργανισμός Πριμαρόλια σε συνεργασία με το Athens Digital Arts Festival – ADAF, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών στην Ευρώπη, χαράσσουν περαιτέρω συνέργειες μέσα από μια νέα επιμελητική συνεργασία. Στο πλαίσιο της τιμητικής συνεργασίας και της φετινής θεματικής Τροχιές παρουσιάζεται μια σειρά έργων διεθνών καλλιτεχνών από το αρχείο του ADAF, εστιασμένα σε πεδία της net art (τέχνη Διαδικτύου), της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και της βίντεο τέχνης (video art), τα οποία θα βρίσκονται στον φυσικό, ψηφιακό και εικονικό χώρο. Πού πάμε από εδώ και πέρα; Διαλέγουμε κατευθύνσεις ή γινόμαστε η κατεύθυνση; Πράγματι, βρισκόμαστε σε νέα κατώφλια εμπειρίας με κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον: νέες αφετηρίες ή επαυξημένο παρελθόν; Με αφορμή τη φετινή θεματική του φεστιβάλ, τα έργα συνδέονται με ποιητικές, πολιτικές, κοινωνικές, ιστορικές προεκτάσεις των ορίων, μερών μετάβασης, μεταιχμιακότητας (liminality), τη μετανάστευση, τις κινητικότητες – καλλιτεχνικές θεματικές του φεστιβάλ από το 2019 έως και σήμερα.
Βασίλης Ψαρράς Καλλιτεχνικός Διευθυντής οργανισμού Πριμαρόλια.
Το Διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ελλάδας Athens Digital Arts Festival για ακόμη μια χρονιά τέμνει την τροχιά του με αυτή του Φεστιβάλ Πριμαρόλια. Η συνεργασία των δύο έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό πολιτιστικό δίαυλο δικτύωσης που έχει σκοπό να φέρει κοντά στο ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό ό,τι πιο κοντινό στο όριο της Τέχνης της Τεχνολογίας και της Επιστήμης, χωρίς να εξαιρεί την αναφορά στην τοπική ιστορία και κοινότητα. Μιλώντας για Δίκτυα, Τροχιές και Όρια, ένα τρίπτυχο με άπειρες προεκτάσεις όχι μόνο ιστορικές αλλά και προσωπικές για τον καθένα, για Μεταίχμιο και Μεταβάσεις, για Πορείες και Ταξίδια, ο οργανισμός Πριμαρόλια μας κάλεσε σε μια εξαιρετική συνεργασία, η οποία απέφερε το αποτέλεσμα της συνεπιμέλειας που θα παρουσιαστεί φέτος με μεγάλη συμβολική σημασία στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αιγίου. Έργα net art/web art, βιντεοτέχνης και όχι μόνο θα έρθουν να δείξουν πώς συναντιέται η τροχιά της τεχνολογίας με την τέχνη, πώς γεφυρώνεται το σήμερα με το αύριο, η μνήμη με την λήθη, τι συμβαίνει στην μετάβαση. Ποιο είναι το ταξίδι της τεχνολογίας που επηρεάζει τον άνθρωπο όμορφα ή και όχι μόνο, αφήνοντας το αποτύπωμά της πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά. Έργα ψηφιακής τέχνης και νέων μέσων αποδομούν και αναδομούν την ποιητική του μεταίχμιου, του ορίου, της τροχιάς, της μετάβασης, της δικτύωσης και όλων αυτών που προβληματίζουν το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2022 αλλά και όλους εμάς. Με την σκέψη πως όλα είναι ένα ταξίδι, μια τροχιά, μια μετάβαση, επιχειρούμε το φετινό φεστιβάλ να γίνει μια αφετηρία, ένας προορισμός ή μια στάση, ή και όλα μαζί στην πορεία της ζωής και της σκέψης όλων μας.
Έλλη – Άννα Περιστεράκη Καλλιτεχνική Διευθύντρια Athens Digital Arts Festival.
Το όριο ανάμεσα στο «φυσικό» και το «ψηφιακό» αποτελεί ένα ολισθηρό πεδίο υβριδικότητας, ήδη από τη σύλληψη της έννοιας του «κυβερνοχώρου». Η ψηφιακότητα συγκροτεί μία διακριτή αλλά και παρεμβατική συνθήκη, η οποία δομεί νέους επικοινωνιακούς και αισθητικούς κώδικες, επαυξάνοντας τα όρια του δυνατού και επηρεάζοντας τη ροή της «αναλογικής» πραγματικότητας. Στην τρέχουσα, μεταιχμιακή κοινωνικοπολιτική συνθήκη – με την επάνοδο τεχνολογιών εμβύθισης που υπόσχονται δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα – η συζήτηση πάνω στο όριο αυτό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Εμπνευσμένη από τα MUDs, η ενότητα βιντεοτέχνης “Covered in MUD” στοχάζεται πάνω στην αισθητική και εννοιολογική γλώσσα του διαδικτύου από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τη σύγχρονη εποχή και θέτει ερωτήματα για τη μελλοντική εξέλιξή της.
*Τα MUDs (Multi-user Dungeon/Dimension) αποτελούν ένα από τα πρώτα παραδείγματα ψηφιακών κοινοτήτων και διαδικτυακών βιντεοπαιχνιδιών.
Άλεξ Καραντάνας Επιμελητής Video Art Athens Digital Arts Festival
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Υπεύθυνοι επιμελητικής συνεργασίας: Έλλη – Άννα Περιστεράκη (Καλλιτεχνική Δ/ντρια ADAF), Βασίλης Ψαρράς (Καλλιτεχνικός Δ/ντης Πριμαρόλια).
Συνεργαζόμενος επιμελητής: Άλεξ Καραντάνας (Επιμελητής τομέα βίντεο-τέχνης ADAF).
Συνεργαζόμενα άτομα: Αγγελική Λάππα (εξωτερική συνεργάτης οργανισμού Πριμαρόλια).
Ο οργανισμός Πριμαρόλια ευχαριστεί θερμά τον Ηλία Χατζηχριστοδούλου (Ιδρυτή ADAF) και την Έλλη – Άννα Περιστεράκη για την συνεργασία, καθώς και τον Άλεξ Καραντάνα.