ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ 2022
ΤΡΟΧΙΕΣ >>> TRAJECTORIES

Ένα φεστιβάλ που χαράσσει τη δική του τροχιά στον σύγχρονο πολιτισμό!

[:el]Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου - Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2022[:]
[:el]Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου - Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2022[:]

Τροχιές 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Πριμαρόλια με θεματική «Τροχιές / Trajectories», σε σύλληψη και οργάνωση του οργανισμού Πριμαρόλια. Φέτος, το διάστημα 3-11 Σεπτεμβρίου 2022, στον ατμοσφαιρικό και παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αιγίου, το Φεστιβάλ παρουσίασε πρωτότυπες δράσεις στις συγκλίσεις σύγχρονης τέχνης, προφορικής ιστορίας και ταυτότητας τόπου, με κορωνίδα την έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια σηματοδοτεί έναν ανερχόμενο θεσμό σύγχρονης τέχνης, προφορικής ιστορίας και σύγχρονου πολιτισμού σε εθνικό επίπεδο, χαράσσοντας τροχιές δημιουργίας και λειτουργώντας παράλληλα ως μια πλατφόρμα συνάντησης ποικίλων συνεργασιών μεταξύ καλλιτεχνών, ερευνητών, πολιτιστικών οργανισμών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η φετινή διοργάνωση

Κεντρική ιδέα που φέτος ενέπνευσε την έκθεση σύγχρονης τέχνης και τις δράσεις του φεστιβάλ αποτέλεσε ο εντοπισμός του ορίου και του μεταιχμιακού χαρακτήρα σε δύο περιόδους του τέλους του 19ου αιώνα στην Ελλάδα: τη σταφιδική κρίση, την πρώτη εκβιομηχάνιση της χώρας και τον ερχομό του σιδηρόδρομου. Το όνομα «Τροχιές» αφορμάται από τη φιλοδοξία του φεστιβάλ να υπερβεί τα όρια και να ενώσει το ατομικό με το συλλογικό φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από διαφορετικές κατευθύνσεις. Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2022 χαρακτηρίστηκε από τέσσερις κεντρικούς πυλώνες, την ετήσια πρωτότυπη έκθεση σύγχρονης τέχνης, την παρουσίαση του έργου προφορικής ιστορίας και τις συνεργασίες με δύο πρωτοποριακά φεστιβάλ: το Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών Ελλάδας (Athens Digital Arts Festival) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
[:el]Primarolia Festival_23[:]
[:el]Primarolia Festival_3[:]

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

WHERE DO WE GO FROM HERE

Υπό τον τίτλο «Where Do We Go From Here», οι επιμελητές Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλης Ψαρράς προσκάλεσαν στο Αίγιο τους καλλιτέχνες: Αλεξάνδρου Βασίλη, Βορριά Παναγιώτη, Ζέρβα Μπέττυ, Μπασδέκη Ευαγγελία, Τηλιγάδη Κωνσταντίνο-Σιτορέγκο Ανδρέα (ομάδα “Heimer & Alz”). Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν in situ εγκαταστάσεις και performance art, έργα πρωτότυπα με αφετηρία την ιδέα του ορίου ως κοινωνικό, πολιτικό, συμβολικό και επιτελεστικό πλαίσιο μιας εποχής μεταιχμιακού χαρακτήρα όπως η σταφιδική κρίση, ο ερχομός του τρένου, αλλά και η σημερινή πανδημική εποχή όπου το όριο, η απόσταση, τα σύνορα και η κινητικότητα αποτελούν έννοιες προς αναθεώρηση.

Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν in situ εγκαταστάσεις και performance art, έργα πρωτότυπα με αφετηρία την ιδέα του ορίου ως κοινωνικό, πολιτικό, συμβολικό και επιτελεστικό πλαίσιο μιας εποχής μεταιχμιακού χαρακτήρα όπως η σταφιδική κρίση, ο ερχομός του τρένου, αλλά και η σημερινή πανδημική εποχή όπου το όριο, η απόσταση, τα σύνορα και η κινητικότητα αποτελούν έννοιες προς αναθεώρηση.

ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΤΑΝ Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΤΑΦΙΔΑΠΟΣΤΟΛΟ

Η έμφαση του οργανισμού Πριμαρόλια στην προφορική ιστορία της μαύρης σταφίδας, την ψηφιοποίηση σταφιδικών εγγράφων και την ενεργοποίηση δικτύων συνεργασίας, δημιούργησε ακόμα ένα δημιουργικό αποτέλεσμα, ενεργοποιώντας το παλαιό γραφείο του σταθμάρχη Αιγίου ως ένα μέρος πολυμεσικής αφήγησης και in situ εγκατάστασης με τίτλο «Όταν ο σταθμάρχης υποδέχθηκε τον σταφιδαπόστολο». Η εγκατάσταση περιλάμβανε αποσπάσματα από το «Ημερολόγιον» του σταφιδαπόστολου Ευθύμιου Καράκαλου, οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες και μνήμες ανθρώπων της σταφίδας και σταφιδικά αντικείμενα από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα από το Μουσείο Κουνινιώτη (Κουνινιώτης Group).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ADAF)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο οργανισμός Πριμαρόλια συνεργάστηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας παρουσιάστηκαν μια σειρά έργων διεθνών καλλιτεχνών από το αρχείο του ADAF, εστιασμένα σε πεδία της net art (τέχνη Διαδικτύου), επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και της βίντεο τέχνης (video art).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ANIMASYROS

Φέτος, ο οργανισμός Πριμαρόλια εγκαινίασε τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ animation διεθνώς, με έδρα τη Σύρο, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντικές συνέργειες. Παρουσιάστηκαν στον υπαίθριο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αιγίου μια σειρά ταινιών animation από όλον τον κόσμο καθώς και ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Animasyros για όλες τις ηλικίες, φέρνοντας την τέχνη του animation στις θεματικές του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2022.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

2022

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις με αφορμή τον σύγχρονο πολιτισμό, την κινητικότητα, τις τροχιές και τη μαύρη σταφίδα, προσφέροντας στο κοινό μια εβδομάδα πολλαπλών και διαφορετικών ερεθισμάτων.

Στα εγκαίνια του φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα τους μέσα από ένα πάνελ ομιλιών με τίτλο «Artists in Rails». Οι έξι καλλιτέχνες παρουσίασαν την κύρια πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των έργων τους στην Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «WHERE DO WE GO FROM HERE», ενώ ταυτόχρονα οι επιμελητές της έκθεσης μας μίλησαν για το επιμελητικό τους έργο.

Την επόμενη μέρα ακολούθησε μια ξενάγηση από τους επιμελητές, Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά, στον χώρο της έκθεσης, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε και η δράση «Μέσα από τα μάτια των παιδιών», προσελκύοντας παιδιά όλων των ηλικιών.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έλαβαν χώρα πολλές δράσεις, όπως οι animated nights με το Animasyros, η περιπατητική διαδρομή «Στην τροχιά των Πριμαρολίων», μια διαδρομή κατά μήκος της ακτής του Αιγίου, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια «Μέσα από τα μάτια των παιδιών», η συζήτηση «Ντοκουμέντα της μαύρης σταφίδας» για τη σημασία διάσωσης και ψηφιοποίησης των σταφιδικών εγγράφων. Τέλος, η τελετή λήξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με ένα closing party, γιορτάζοντας παρέα τις στιγμές και εμπειρίες που μοιραστήκαμε σε αυτό το ταξίδι.

Διαβάστε τον πλήρη απολογισμό για το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2022.

ΤΡΟΧΙΕΣ >>> TRAJECTORIES