Μια αφορμή. Ένα ξεκίνημα. Ένα νέο ταξίδι.

Φόρος τιμής στον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας.
Παιχνίδι μνήμης και τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού, συνεργασίας και δικτύωσης, γεύσης και διατροφής.
Αφορμή και έμπνευση δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η αφορμή

Κατά τον 19ο αιώνα, κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, πόλεις όπως το Αίγιο, η Πάτρα, o Πύργος, η Ζάκυνθος και η Καλαμάτα αποχαιρετούσαν τα πρώτα καράβια με τη νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης σταφίδας, τα περίφημα Πριμαρόλια. Τα πλοία αναχωρούσαν μέσα σε μουσικές και γιορτές για τα λιμάνια της Ευρώπης, Λονδίνο, Τεργέστη, Μασσαλία, Άμστερνταμ, Οδησσό, για τις αγορές που αδημονούσαν για το πολύτιμο προϊόν.
Επιστρέφοντας έφερναν «πλούτον και πολιτισμόν από την Εσπερίαν», χρηματοδοτώντας κατά μεγάλο ποσοστό το νεοσύστατο μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος και παίζοντας σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της χώρας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΠόσα ξέρεις για τη μαύρη σταφίδα;

Οι απαντήσεις σου θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε καλύτερα τις δράσεις μας. Θα ήταν χαρά μας να το συμπληρώσεις.

Ο θεσμός

Το νέο Φεστιβάλ Πριμαρόλια «Ταξίδι στους δρόμους της μαύρης σταφίδας» γιορτάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας. Δημιουργεί το Πριμαρόλι πολιτισμού του 21ου αιώνα, ένα ιδεατό καράβι που θα κουβαλά στα αμπάρια του την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας, αυτή που την ενέγραψε το 2018 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην παραλία του Αιγίου ανοίγουμε κάθε φθινόπωρο ένα εμβληματικό κτήριο σταφιδαποθήκης του 1900 και παρουσιάζουμε καλλιτεχνικές και ενημερωτικές δράσεις, μουσική, κινηματογράφο, γεύση, ποίηση, θέατρο, συζήτηση και προβληματισμό. Κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ είναι η έκθεση σύγχρονης τέχνης, με διαφορετική θεματική κάθε χρονιά, εμπνευσμένη από διαφορετικές πτυχές της μαύρης σταφίδας. Προσκεκλημένοι σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνέονται από τον τόπο και την ιστορία του -μια πόλη η οποία κατά το παρελθόν ονομαζόταν Βοστίτσα, δηλαδή πόλη των Κήπων- και συνομιλούν μαζί του δημιουργώντας πρωτότυπα έργα. Παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις, υποδεχόμαστε σε καθημερινή βάση σχολεία και μαθητές στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, φυτεύοντάς τους τις έννοιες της καλλιέργειας, της ιστορίας και του πολιτισμού της μαύρης σταφίδας.
Στοχεύοντας δικτύωση με τις χώρες και τα λιμάνια της μαύρης σταφίδας, υποδεχόμαστε καλλιτέχνες και επιστήμονες από διάφορες χώρες και λιμάνια της μαύρης σταφίδας. Συζητούμε διερευνώντας το μέλλον και συνδιαμορφώνουμε το φορτίο και τη ρότα του καραβιού μας.

Καλοτάξιδο το Πριμαρόλι μας!

Ο χώρος

Ένα εμβληματικό κτήριο στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου στεγάζει το Φεστιβάλ και την έκθεση σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για το κτήριο Κανελλόπουλου-Κριτσωταλάκη, μια παλιά πετρόκτιστη σταφιδαποθήκη του 1900, ανακαινισμένη, τριών επιπέδων, με συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ. Το κτήριο ήταν κατά τον 19ο αιώνα σταφιδαποθήκη και κτήριο σταφιδεμπορίου του Στ. Σταυρόπουλου.

Το κτήριο χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία του «Μελισσοκόμος» του ως Σινέ-Πάνθεον, καταγράφοντας χαρακτηριστικές εικόνες με τον Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και τη Νάντια Μουρούζη έξω από το κτήριο. Ως σκηνικό για τις ταινίες του «Θίασος» και «Μελισσοκόμος» ο Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε όλη την παραλιακή ζώνη του Αιγίου.

Αιγίδα και υποστήριξη

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κτήριο – εκθεσιακός χώρος

Το κτήριο των εκδηλώσεων είναι ευγενική παραχώρηση της Θ. Κανελλόπουλος – Γ. Κριτσωταλάκης ΑΕΒΕ.

Διοργάνωση