Προϊόν

Η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι ένα εκλεκτό διαχρονικό προϊόν της Ελλάδας. Γνωστό από την αρχαιότητα, όπου χρησιμοποιείτο και ως φάρμακο, διακινείται στην Ευρώπη εδώ και αιώνες, καταγράφοντας κατά τους δύο τελευταίους αιώνες μια πολύ δυναμική πορεία, πότε στον πλούτο και πότε στην πτώχευση, πότε στον πολιτισμό και πότε στον πόλεμο.

Το εκλεκτό προϊόν βγαίνει στην καλύτερη ποιότητά του στη Βόρεια και τη Δυτική Πελοπόννησο, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και τα απέναντι νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά, παλαιότερα και Ιθάκη. Η Κορινθιακή σταφίδα ΠΟΠ Βοστίτσα της Αιγιάλειας είναι η καλύτερη έκδοση της μαύρης σταφίδας, λόγω των ιδιοτήτων του καλλιεργούμενου εδάφους, της ποιότητας των κλημάτων και του τρόπου παραγωγής, που προσδίδουν στο τελικό προϊόν την ιδιαίτερη γεύσης, το άρωμα, την πολύ λεπτή επιδερμίδα, την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τον ιδιαίτερο χρωματισμό του, απολαμβάνοντας έτσι την υψηλότερη τιμή στην αγορά.Χαρακτηρισμένα εκλεκτά προϊόντα είναι επίσης η Σταφίδα Ζακύνθου ΠΟΠ και η Σταφίδα Ηλείας ΠΓΕ.

Η μεγάλη διατροφική αξία της σταφίδας την κατατάσσει πλέον, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στην κατηγορίa των υπερτροφών (super foods).

Σταφιδοπαραγωγοί στην Ανδράγουστα Αιγιαλείας

Ιστορία

Κορινθιακή σταφίδα / Corinthian currant

Coranto, Goranto, Corauntz, Coranta, Corynto, Corinto, Corintho, Corinthus

currant (n.) 1500, “very small kind of seedless blackish raisin or dried grape, used in cookery and confections,” a shortening of raysyn of Curans (late 14c.) “raisins of Corinth,” with the -s- mistaken for a plural inflection. From Anglo-French reisin de Corauntz. The raisins were exported from southern Greece.Η Κορινθιακή – μαύρη σταφίδα, πέρα από ένα εξαιρετικό αγροτικό προϊόν μεγάλης διατροφικής αξίας, γνωστό και πολύτιμο ήδη από την αρχαιότητα, είναι το εμπορικότερο διαχρονικά προϊόν της χώρας. Μέσω των εξαγωγών της δημιούργησε πλούτο και πολιτισμό κυρίως κατά τους τελευταίους αιώνες, συντέλεσε όμως ως μονοκαλλιέργεια στην πτώχευση, την κατάρρευση και τον πόλεμο.

Η ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018 είναι η επίσημη απόδειξη ότι η σταφιδοκαλλιέργεια διαμορφώνει για αιώνες τον συλλογικό βίο των σταφιδοπαραγωγών κοινοτήτων αλλά και το πολιτιστικό τοπίο των περιοχών στις οποίες παράγεται. Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συνιστά σημαντικό στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης.

Συμβόλαιο, Ζάκυνθος 1802

Πολιτισμός

Μάκινα διαλογής σταφίδας

 

Ένα εργαλείο που αντηχεί ακόμα και σήμερα στις αγροτικές περιοχές, στους αμπελώνες και στα λινά της σταφίδας. Η διαλογή της μαύρης σταφίδας από τη μάκινα έδινε το τελικό προϊόν έτοιμο προς συσκευασία και εξαγωγή, έτοιμο για τα Πριμαρόλια.

Η χειροκίνητη μάκινα, αγροτικό εργαλείο αλλά και μηχανή παραγωγής πλούτου και πολιτισμού.

«Προσοχή εις την Ποιότηταν»

Η εικαστική-ηχητική εγκατάσταση μικτής τεχνικής με τίτλο «Προσοχή εις την Ποιότηταν» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οινοξένεια 2018 – Μάκινα Πολιτισμού».

// Concept //
Μέσα απο 3 ειδικά σχεδιασμένα ηχοτοπία, ψηφιακά επεξεργασμένες φωτογραφίες εποχής, αντικείμενα και μια μάκινα διαλογής σταφίδας – το έργο χρησιμοποιεί την μάκινα ως εννοιολογική αφετηρία, ως αισθητηριακή μηχανή γεύσης και πολιτισμού, ως μήτρα δημιουργίας, ώσμωσης και ήχου, ως αφετηρία εντάσεων και δικτύων της μαύρης κορινθιακης σταφίδας της Βοστίτσας που διαπερνούν την προσωπική και συλλογική μνήμη.

// Extended Concept //
Το έργο αποτέλεσε μια site-specific εικαστική παρέμβαση στις παλιές σταφιδαποθήκες στο λιμάνι του Αιγίου και συγκεκριμένα στην σταφιδαποθήκη Τσίτσα (πρώην Πετρόπουλου). Οι αποθήκες και η παραλιακή ζώνη του Αιγίου υπήρξαν μεγάλης σημασίας χώροι κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, με την φημισμένη σταφίδα Αιγιάλειας (Vostizza) να ξεκινάει το ταξίδι της για τα μεγάλα λιμάνια του εξωτερικού. Η παραγωγική περίοδος εξαγωγής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας με το όνομα Πριμαρόλια αποτέλεσε έναν ετήσιο εορταστικό θεσμό για την Αχαΐα (Αιγιάλεια, Πάτρα). Στην κρίση του 1893 το σταφιδικό ζήτημα υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της χρεωκοπίας του Ελληνικού κράτους επί Χαρίλαου Τρικούπη, με το γνωστό «..Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

// Credits //
Σύλληψη-Δημιουργία: Βασίλης Ψαρράς
Περιγραφή: Εικαστική-ηχητική εγκατάσταση μικτής τεχνικής
Διαστάσεις: Μεταβλητές
Έτος: 2018
Έκθεση: Παρουσιάστηκε στο κοινό στις 19 – 21 Αυγούστου 2018 (Αίγιο, Ελλάδα)