ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ 2021 

Δ Ι Κ Τ Υ Α

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ

Μια βελονιά, ένα έργο, μια ιστορία, ένα ταξίδι στην ώρα του. Ένα φεστιβάλ στην ώρα του!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 με θεματική Δίκτυα/Networks, το τρίτο κατά σειρά από το 2019, ακολουθώντας τις εξίσου καινοτόμες διοργανώσεις του οργανισμού Πριμαρόλια. Φέτος, στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αντιληφθήκαμε το έτος συμβολικά ως αφετηρία δικτύωσης, δημιουργίας και επικοινωνίας. Η ίδια η δημιουργία του μηνύματος αποτελεί επανάσταση, υφαίνοντας τοπικά και υπερ-τοπικά νήματα καλλιτεχνών, πολιτιστικών ιδρυμάτων, ερευνητών, πανεπιστημίων και αναπτυξιακών φορέων. Το σωστό timing είναι η ολοκλήρωσή της: μια βελονιά στην ώρα της.
Συνεχίζουμε να δικτυώνουμε και να δικτυωνόμαστε!
Φετινά δημοσιεύματα σε πανελλήνια ΜΜΕ περιέγραψαν το Φεστιβάλ Πριμαρόλια ως άκρως πρωτοποριακό και καινοτόμο. Ο ανήσυχος χαρακτήρας του οργανισμού Πριμαρόλια σχεδιάζει και δημιουργεί πολιτιστικές στρατηγικές μέσα από την δυναμική σχέση της σύγχρονης τέχνης, της ιστορικής έρευνας και του πολιτισμού. Καλλιτεχνική έμπνευση, ερευνητική αφετηρία και λόγος δικτύωσης αποτελούν οι δύο βασικότερες παραγωγικές περίοδοι της Αιγιάλειας και της ΒΔ Πελοποννήσου: η μαύρη σταφίδα του 19ου αιώνα και το χαρτί του 20ού αιώνα.

///// ΜΙΑ ΒΕΛΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ /////

Το Φεστιβάλ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας COVID-19, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στον ανακαινισμένο και ατμοσφαιρικό κήπο της ιστορικής Χαρτοποιίας Αιγίου, παρουσιάζοντας την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Μια βελονιά στην ώρα της», με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τους: Μαρία Βαρελά, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Γιάννη Παππά, σε επιμέλεια των εικαστικών Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά. Σε έναν πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του Δήμου Αιγιαλείας, τον κήπο της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου με ιστορία σχεδόν εκατό χρόνων, η προσέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες διακαλλιτεχνικές δράσεις του οργανισμού. Το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα νέα πρωτότυπα έργα τέχνης (χάρτινα υφαντά, εγκαταστάσεις μικτής τεχνικής) των τριών καλλιτεχνών, τα οποία ενσωματώθηκαν στα κιόσκια του κήπου και τα οποία είχαν ως βασική αφετηρία έμπνευσης τον επιμελητικό άξονα σχέσης κειμένου (text) και ύφανσης (textile). Για άλλη μια χρονιά τα έργα υπήρξαν πρωτότυπα και πολυμεσικά, συνδυάζοντας μια σειρά από πεδία (εγκαταστάσεις, τέχνη υφαντών, ποίηση, τοποειδικές τέχνες) αλλά και αναπτύσσοντας έναν ενεργό διάλογο με το ιστορικό αρχείο, όπως το έργο της Μαρίας Βαρελά το οποίο δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου με αρχειακό υλικό του σωματείου σταφιδεργατριών Αιγίου «Η Αλληλοβοήθεια», αλλά και έναν διάλογο με το περιβάλλον του κήπου και της χαρτοποιίας, όπως στα έργα της Μυρτώς Ξανθοπούλου και του Γιάννη Παππά. Ο οργανισμός Πριμαρόλια, συνεχίζοντας να κινείται στην σχέση σύγχρονου πολιτισμού και τεχνολογίας, καταγράφει και φέτος ψηφιακά την έκθεση σύγχρονης τέχνης, ετοιμάζοντας μια εικονική περιήγηση 360ο στην ατμόσφαιρα των έργων τέχνης και των ηχητικών ιστοριών στον κήπο της Χαρτοποιίας, με την αιγίδα και υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

///// ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ /////

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στον κήπο ακούγοντας ηχητικές ιστορίες με την μορφή μιας in situ ηχητικής παρέμβασης του οργανισμού, με πληροφορίες και επεξεργασμένο υλικό από το εν εξελίξει project της «Προφορικής ιστορίας» για την μαύρη σταφίδα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Το έργο αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας για την Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ), το  Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και την Ένωση Προφορικής Ιστορίας. Το δεύτερο μέρος του project παρουσιάστηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου με μια συγκινητική και δια ζώσης εκδήλωση διαμοιρασμού ιστοριών από σταφιδοπαραγωγούς και σταφιδεργάτες από περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας! Στην εκδήλωση συμμετείχε ομάδα ερευνητών της ΟΠΙ-ΜΑΣ και ακαδημαϊκών της δημόσιας ιστορίας, όπως ο Χάρης Αθανασιάδης (Δ/ντης μεταπτυχιακού Δημόσια Ιστορίας στο ΕΑΠ) και η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν (ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο ΙΑΚΑ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), υπογραμμίζοντας την σημασία εξέλιξης του έργου Προφορικής ιστορίας από τον οργανισμό Πριμαρόλια!

///// ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ /////

Στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο ο οργανισμός Πριμαρόλια εγκαινίασε την συνεργασία με του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival, παρουσιάζοντας μια σειρά από επιμελημένα βίντεο-έργα καλλιτεχνών από το πολυετές αρχείο του ADAF, σε επιμέλεια της Αντωνίας Πυλαρινού. Η συνεργασία χαιρετίστηκε από τον Ιδρυτή και Γενικό Δ/ντη του ADAF Ηλία Χατζηχριστοδούλου ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Φεστιβάλ και της Έκθεσης.

///// ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ /////

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικά εργαστήρια και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού με αφετηρία τα δίκτυα επαναστάσεων, λιμανιών και ιδεών, δημιουργώντας μια εβδομάδα ερεθισμάτων για τους επισκέπτες. Την Κυριακή 26/9 η Μαρία Βαρελά πραγματοποίησε ανοικτό καλλιτεχνικό εργαστήριο χαρτοϋφαντικής δημιουργώντας χάρτινες πλέξεις με φωτογραφικό υλικό από το παρελθόν και το παρόν της πόλης Αιγίου. Ακολούθησε το διήμερο εργαστήριο «Φωνητικές υφάνσεις» από την προσκεκλημένη λυρική τραγουδίστρια και ηθοποιό Χριστίνα Τσιμπρή, η οποία εξερεύνησε μαζί με τους συμμετέχοντες τις δυνατότητες φωνής και κίνησης σε παραστατικές τέχνες. Στην παράδοση που θέλει τον οργανισμό να προσκαλεί έναν σκηνοθέτη ανά έτος βάσει της θεματικής, την Τετάρτη 29/9 προσκεκλημένος του φετινού Φεστιβάλ υπήρξε ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές με το ντοκιμαντέρ «Πέρασα και εγώ από εκεί κι είχα παπούτσια από χαρτί» (2014, 91’), αναδεικνύοντας την δύναμη της προφορικής ιστορίας και των παραμυθιών ως εν εξελίξει άυλα υφαντά που περνάνε από γενιά σε γενιά. Την Παρασκευή 1/10, η Χριστίνα Τσιμπρή έδωσε ρεσιτάλ όπερας στον ατμοσφαιρικό χώρο του κήπου επιλέγοντας γνωστές όπερες από τα ευρωπαϊκά λιμάνια όπου έφθανε τον 19ο αιώνα η μαύρη σταφίδα!

///// ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ /////

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 φιλοξένησε και ένα πρωτότυπο συνέδριο. Ο Δήμος Αιγιαλείας, σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον οργανισμό Πριμαρόλια, διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο για την μαύρη σταφίδα, ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος», 1 και 2 Οκτωβρίου 2021, στο Πολύκεντρο συνεδριακό κέντρο Αιγίου. Ειδικοί επιστήμονες, μελετητές και ερευνητές φώτισαν διάφορες πτυχές από την ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας, ενώ στην τελική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας «Μαύρη σταφίδα: ανάπτυξη, άυλη πολιτιστική κληρονομιά» το ιδιαίτερα αξιόλογο πάνελ ομιλητών συνεισέφερε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ι Ε Σ

  • Ο οργανισμός Πριμαρόλια θα ήθελε να ευχαριστήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αιγίδα και υποστήριξη // τον Δήμο Αιγιαλείας, την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποστήριξη και συν-διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ.
  • Θερμές ευχαριστίες στους συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς: την ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ // τον οργανισμό ADAF (Ηλία Χατζηχριστοδούλου, Έλλη Περιστεράκη, Αντωνία Πυλαρινού και ομάδα ADAF) // τους ακαδημαϊκούς Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και Χάρη Αθανασιάδη, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας για την Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ) και την Ένωση Προφορικής Ιστορίας // τα ΓΑΚ Αιγιαλείας // την Προσωρινή Συνέλευση μελών ΔΕΠ του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου // τις δημοσιογράφους Κυριακή Μπεϊόγλου, Ματίνα Καλτάκη, Αφροδίτη Ερμίδη και Μελίνα Σιδηροπούλου // τους Χορηγούς Επικοινωνίας ΕΡΤ3, ΕΡΤ Πάτρας και IONIAN channel.
  • Θερμές ευχαριστίες στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, τον μεγάλο χορηγό του Φεστιβάλ και στις εταιρείες ΚΡΙΝΟΣ, CAVINO, Kintonis winery για τις ευγενικές χορηγίες τους σε οίνο, νερό και δροσερά αναψυκτικά τα οποία προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια επιλεγμένων εκδηλώσεων στους επισκέπτες.
  • Θερμές ευχαριστίες για την συνεπή και μεγάλη υποστήριξη στο HARMONY Hotel Apartments και τις επιχειρήσεις Μαϊστρέλι και Πλέσσας.
  • Θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές και εθελόντριες Πριμαρόλια για την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθειά τους κατά την διάρκεια του φεστιβάλ αλλά και για το σταθερό δίκτυο ανθρώπων από το 2019 μέχρι σήμερα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 

       

ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

XΟΡΗΓΙΑ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

           

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΙΓΙΔΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

     

#Μέτρα κατά του COVID-19

Πληροφορίες: Φεστιβάλ Πριμαρόλια | www.primarolia.com

Τηλ. επικοινωνίας: 2691 181 201

Email: primarolia.com@gmail.com

FOLLOW US 
FOLLOW US ON FACEBOOKFOLLOW US ON INSTAGRAM
Hashtags

#primaroliafestival

#primaroliafestival2021

#astitchintimesavesnine_exhibition

#primaroliaartists

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ!
Μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας.