ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
|20:30| ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ | “33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη”
Χώρος: Πολύκεντρο συνεδριακό κέντρο Μυρτιάς Αιγίου (δίπλα στη Χαρτοποιία)
Ένα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη γύρω από την προσωπική και συγγραφική Οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή.
Με αφορμή το σε λίγους γνωστό επικό ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσσεια», ξεκινάει ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης. Στη Σουηδία, ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα.
Η Οδύσσεια του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, γι’ αυτό και μεγαλειώδης.
Ο Καζαντζάκης, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους μεγάλων κρίσεων και φτώχειας, τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ευθύνη απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως γράφει στην Ασκητική, «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί́, εγώ φταίω… η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη…»
Η ταινία, με επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016, απέσπασε ιδιαίτερα θερμές αντιδράσεις κοινού και κριτικών.
Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ.
Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης
Σενάριο-φωτογραφία-παραγωγή: Μένιος Καραγιάννης
Μοντάζ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος
Μουσική: Γιώργος Κατσάνος
Διάρκεια: 90
Κριτικές
Αν ο πραγματικός σκοπός του «33.333» είναι φεύγοντας από την προβολή του να αναζητήσεις την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη και να ενδώσεις στην ανάγνωση και μελέτη της, τότε ο σκηνοθέτης Μένιος Καραγιάννης έχει πετύχει 100% και στο να συστήσει αλλά και στο να υπογραμμίσει τη σημασία του έργου για τον ίδιο το συγγραφέα του αλλά και για την ελληνική και παγκόσμια γραμματεία.
FLIX
Το ντοκιμαντέρ «33.333» φωτίζει την απρόσιτη «Οδύσσεια» του ιερού τέρατος που λέγεται Καζαντζάκης, διαρρηγνύοντας αποφασιστικά την παρθενικότητα του άβατου της καζαντζακικής «Οδύσσειας». Η ταινία λειτουργεί αρχετυπικά σαν καθρέφτισμα της αγωνίας της περιπλάνησης της ύπαρξης του ανθρώπινου όντος, ανατροφοδοτώντας μας με αναζητήσεις και δίνοντάς μας παρηγορία και εφόδια για το μεγάλο ταξίδι, που μας οδηγεί απαρέγκλιτα όλους στο δικό μας παγωμένο τοπίο του θανάτου. «Όρτσα, παιδιά, και πρίμα φύσηξε του Χάρου το αγεράκι!»
creteplus
Η μουσική πηγαινοέρχεται αβίαστα και λεπταίσθητα από τα ηχοχρώματα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, έως το τάνγκο. Η εξαιρετική διεύθυνση φωτογραφίας (του ίδιου του σκηνοθέτη), φυλακίζει ποιητικά τοπία, ουρανούς, φευγαλέες λεπτομέρειες ή διαβάτες στην Αθήνα, τη Σουηδία, την Κρήτη, την Τήνο… Αλλά πάνω απ’ όλα αυτά, ο λόγος κι η προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, ενός ελεύθερου μα και βαθιά ταγμένου πνεύματος, μιας ανήσυχης ψυχής που συναρπάζει και συνεγείρει εσαεί.
tospirto.net
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει έναν αντικατοπτρισμό των εμμονών, των προσδοκιών, αλλά και των τυραννικών φιλοσοφικών διερευνήσεων του Καζαντζάκη μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών έμαθε ελληνικά στα 65 του με σκοπό να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο, και συνεχίζει στην Αθήνα, την Κρήτη, την Τήνο, αλλά και την Αμερική. Έλληνες και ξένοι, ακαδημαϊκοί και μη, σχολιάζουν το έργο που «αρκετοί γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι έχουν τολμήσει να διαβάσουν» ρίχνοντας φως στη λόγια και λαϊκή, θεωρητική και πρακτική, υψηλή και ταπεινή λογοτεχνική αξία του έργου του Καζαντζάκη.
ΣΙΝΕΜΑ
Στόχος του σκηνοθέτη ήταν η ταινία να εγείρει ερωτήματα που αφορούν την έννοια της Οδύσσειας, το δύσκολο ταξίδι ζωής που έχουμε όλοι μας μπροστά μας και πώς θα σταθούμε απέναντι σε αυτό. «Η “Οδύσσεια” του Καζαντζάκη, αλλά και του ανθρώπου, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, μας φέρνει αντιμέτωπους με μεγάλα διλήμματα. Τι είναι ελευθερία, τι είναι ευθύνη, τι είναι θάνατος, τι είναι πνεύμα και τι ύλη, και πώς αυτά συνδέονται».
ΤΟ ΒΗΜΑ