ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

|20:30| Σινέ Πάνθεον | «Βauhaus – Μοντέλο και μύθος»

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ παρουσίασης της ιστορίας του επιδραστικού κινήματος της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σχολής Bauhaus, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από το ξεκίνημά του.
Σκηνοθεσία: Niels Bolbrinker/Kerstin Sutterheim (2010). Διάρκεια: 104’.

To Bauhaus θεωρείται μέχρι και τις μέρες μας βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design. Όμως το Bauhaus δεν είναι μόνον το «κυβιστικό» λευκό σπίτι με την επίπεδη στέγη ή η καρέκλα με σκελετό από ατσάλινους σωλήνες ή η διάσημη λάμπα Bauhaus. To Bauhaus ήταν και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο σχολής. Εκεί δίδαξαν παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες όπως οι Johannes Itten, Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Mies van der Rohe.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια εικόνα αυτής της μοναδικής σχολής της μοντέρνας τέχνης – από την επαναστατική του ίδρυση μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τη διάλυση και μετανάστευσή του, την επαγγελματική συνέχεια ή και ακόμη την εμπλοκή μελών του Bauhaus στην εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Πρώην φοιτητές του Bauhaus ξετυλίγουν αναμνήσεις ενώ οι δάσκαλοι παίρνουν το λόγο μέσω αρχειακού υλικού.

Αυτή η σφαιρική κριτική παρουσίαση των καλλιτεχνικών και πολιτικών στόχων του Bauhaus σε ένα κινηματογραφικό πορτρέτο δίνει μια εικόνα της ουσίας των αρχών του Bauhaus, των αντιπαραθέσεων οι οποίες οδήγησαν στην μεταφορά του Bauhaus από τη Βαϊμάρη στο Ντέσσαου, την διάλυση της σχολής τη ναζιστική εποχή, την κατασκευαστική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Ισραήλ και τη γένεση του μύθου Bauhaus στις ΗΠΑ.

 

|22:30| Κλείσιμο έκθεσης σύγχρονης τέχνης και Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019