Ο Βασίλης Ψαρράς (1985) είναι καλλιτέχνης, ακαδημαϊκός και μουσικός. Είναι αναπληρωτής λέκτορας στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις συνδέσεις των εικαστικών τεχνών και της performance art. Υπήρξε πρώην αναπληρωτής λέκτορας στο Τμήμα Ήχου & Εικαστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2016-2019), όπου και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΙΚΥ, εξερευνώντας τις συνδέσεις περιπατητικής performance, τόπου, τεχνολογίας και γεωανθρωπισμών (υπότροφος ΙΚΥ 2017-2019). Έχει βραβευτεί ως συνεργάτης του ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2020-21).

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στις Τέχνες και την Τεχνολογία από το Goldsmiths University of London (υποτροφία AHRC 2013) όπου η διατριβή του επικεντρώθηκε στις διεπιστημονικές και διεπιστημονικές εξερευνήσεις των συναισθηματικών γεωγραφιών της πόλης μέσα από το περπάτημα ως τέχνη, αισθήσεις και τεχνολογίες, προτείνοντας την έννοια του υβριδικού flaneur. Έχει επίσης μεταπτυχιακό στις Ψηφιακές Τέχνες (University of the Arts, London) και πτυχίο στις Οπτικοακουστικές Τέχνες (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Η καλλιτεχνική του πράξη εξερευνά την ποιητική σε διάφορα μέσα, συνδυάζοντας περιπατητικές performance, τοποειδικές πρακτικές, εγκαταστάσεις μικτής τεχνικής, βίντεο/ψηφιακή τέχνη, μουσική και ποίηση. Εμπνέεται από την (γεω)ποιητική και πολιτική της αστικής εμπειρίας, εστιάζοντας σε θέματα τόπου, χώρου και συναισθήματος.

Τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης, ομαδικές εκθέσεις και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική. H διεπιστημονική του έρευνα έχει παρουσιαστεί σε διεθνή περιοδικά (LEA The MIT Press, Technoetic Arts, IJART), συνέδρια (ISEA2013), πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια βιβλίων και συμπόσια στη σύνδεση σύγχρονης τέχνης και αστικών-πολιτισμικών σπουδών. Ως μουσικός έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ και κυκλοφόρησε μια σειρά ψηφιακών album στο φάσμα της rock και ambient μουσικής. Το 2017 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Τούνδρα (Εκδόσεις Πηγή).

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και της πλατφόρμας Πριμαρόλια.

Web site: www.billpsarras.com