Βασίλης Μπαλάσκας

Ο Βασίλης Μπαλάσκας είναι καλλιτέχνης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός με έδρα το Λονδίνο. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής Έρευνας στη Σχολή Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής του Kingston University London (UK) έχοντας διδάξει σε μια σειρά από πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Μεγάλη Βρετανία. Είναι σύμβουλος του Arts Council England (UK) στον τομέα της διεπιστημονικής έρευνας.

Με αρχικές σπουδές ως οικονομολόγος (ΑΠΘ), κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Communication Art and Design από το Royal College of Art (UK) και διδακτορικό δίπλωμα στο Critical Writing.

Η καλλιτεχνική του πράξη κινείται στις συνδέσεις της εννοιολογικής τέχνης, των εγκαταστάσεων και της βίντεο τέχνης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, σε περισσότερες από 130 γκαλερί, μουσεία, φεστιβάλ και δημόσιους χώρους (ΕΜΣΤ, Transmediale, John Hansard Gallery, ARTIUM, Elizabeth Foundation for the Arts, Thessaloniki Biennale, British Film Institute, BOZAR). Έχει λάβει βραβεία και χορηγίες από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ίδρυμα, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορίας της Τέχνης, και τη Βρετανική Ένωση για την Ιστορία της Τέχνης, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, είναι επιστημονικός επιμελητής του Leonardo Electronic Almanac (MIT Press), ενώ δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά βιβλία, καθώς και σε έντυπα όπως τα Journal of Visual Culture, Third Text και Revista Arta.

Πληροφορίες: www.billbalaskas.com