Ο Βασίλης Ψαρράς (1985) είναι καλλιτέχνης, μουσικός και ακαδημαϊκός. Είναι Διδάσκων στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το 2020-2021 βραβεύτηκε στο πεδίο των εικαστικών τεχνών ως υπότροφος ARTWORKS του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF Award). Έχει διδάξει ως λέκτορας στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2016-2019), όπου και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΙΚΥ (PostDoc), ερευνώντας τις συνδέσεις περιπατητικής performance, τόπου και τεχνολογίας (Υπότροφος ΙΚΥ 2017-2019). Είναι Δρ. Τέχνης και Τεχνολογίας από το Goldsmiths University of London (Υπότροφος AHRC 2013) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ψηφιακές Τέχνες (University of the Arts London) και πτυχίο στις Οπτικοακουστικές τέχνες (Ιόνιο Παν/μιο).

Η εικαστική του πράξη συνδυάζει περιπατητικές performance, εννοιολογικές τοποειδικές πρακτικές, εγκαταστάσεις μικτής τεχνικής, βίντεο/ψηφιακή τέχνη και ποίηση. Εμπνέεται από την (γεω)ποιητική και πολιτική της αστικής εμπειρίας, εστιάζοντας σε θέματα τόπου, χώρου και συναισθήματος. Τα έργα έχουν συμμετάσχει σε διεθνή festivals σύγχρονης τέχνης, ομαδικές εκθέσεις και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Μπενάκη, FILE, ADAF, VideoFormes, Washington Projects Arts).

H έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή περιοδικά (LEA MIT Press, Technoetic Arts, IJART), συνέδρια (ISEA2013), κεφάλαια βιβλίων στην σύνδεση σύγχρονης τέχνης, performance και αστικών-πολιτισμικών σπουδών. Ως μουσικός έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ αλλά και κυκλοφορήσει ψηφιακά άλμπουμ στο φάσμα της rock και ambient μουσικής. Το 2017 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή Τούνδρα (Εκδόσεις Πηγή).

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πριμαρόλια.

 

Πληροφορίες: billpsarras.tumblr.com