Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και  παρακολουθεί  το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ.
Από παιδί αγαπούσε πολύ τα βιβλία. Είναι συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων των πολιτών της Ευρώπης από διαφορετικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο που μοιράζονται το ίδιο όραμα: Ισότητα και αξιοπρεπείς ευκαιρίες για τη δια βίου μάθηση, την υγεία και το υγιές περιβάλλον. Είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education που ασχολείται με την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικουμενικών αξιών στην εκπαίδευση αλλά και άλλα πεδία, μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Είναι μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και της ομάδας Προφορικής Ιστορίας για την μαύρη σταφίδα.

«Η ενασχόληση με την προφορική ιστορία είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις. Οι αφηγητές μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, τις μαρτυρίες τους και αφυπνίζουν τις πέντε αισθήσεις μας. Περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τα βιώματά τους και τις αναμνήσεις τους και ο ερευνητής γίνεται μέρος της ιστορίας. Πολύ εύστοχα ο Αλεσάντρο Πορτέλι αναφέρει: Η προφορική ιστορία είναι μια τέχνη της σχέσης, μεταξύ ομιλητή-συνεντευκτή, παρόντος-παρελθόντος.
Ευχαριστώ θερμά τον οργανισμό Πριμαρόλια, το ΜΠΣ «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ και την Ένωση Προφορικής Ιστορίας για τη μοναδική αυτή ευκαιρία.»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΤΡΑ 3 15_09_2021 (1)

Οι ερευνητές της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας για τη Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ):