ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

|21:00|

«ΠΕΡΑΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΙ ΕΙΧΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ» (2014)

ένα ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ

Διάρκεια: 91′

 

Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Γιαγιάδες και παππούδες, λαϊκοί παραμυθάδες της ελληνικής υπαίθρου αφηγούνται στον κινηματογραφικό φακό παραμύθια και ιστορίες με τρόπο άμεσο και παραστατικό, με φρεσκάδα και χιούμορ. Μια ταινία για τους τελευταίους, ίσως, ανθρώπους της αγροτικής ζωής μέσα στους οποίους είναι ακόμα ζωντανός ο απόηχος αιώνων προφορικής αφήγησης.

Vassilis Loules on social media

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη

Είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. 

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, πάνω σε θέματα Ιστορίας, Εθνογραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. 

Από το 2014 κάνει συχνά περιοδείες με προβολές των ταινιών του προσκεκλημένος από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Ανάμεσα στα 40 περίπου Ιδρύματα είναι και τα: Harvard, Columbia, Yale, Stanford, Michigan, Princeton, UCLA, Duke, Datmouth College.

Πραγματοποιεί εργαστήρια Κινηματογράφου (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε θέματα όπως: Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες, Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες. 

 

Επιλεκτική φιλμογραφία: 

Φιλιά εις τα παιδιά, Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί, Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη, Αδελφές ψυχές, Θηλειά, Ένας λαμπερός ήλιος, Απών

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές

Σενάριο: Βασίλης Λουλές, Κώστας Μαχαίρας

Μοντάζ: Κινάν Ακάουϊ

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός

Φωτογραφίες γυρισμάτων: Μάνος Κριτσωτάκης

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

 

Παραγωγή: e-trikala ΑΕ © 2014

Υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, νομού Τρικάλων